Vlaamse start-up biedt ultieme rijervaring door baanbrekende technologische innovatie.

Rijden met een voertuig dat de kick van een motorfiets combineert met de luxe van een sportwagen en zowel bestuurder als passagier een sensationeel gevoel geeft dat je alleen kan ervaren in de cockpit van een straalvliegtuig? Het kan binnenkort met het innovatieve kantelend voertuig van Kerv Automotive, een ambitieuze Vlaamse startup die sinds 2016 werkt aan de ontwikkeling van de Kerv STV.

STV staat voor Slim Tilting Vehicle. De Kerv beschikt namelijk over een uniek hydraulisch kantelsysteem dat een baanbrekende technologische innovatie combineert met een sensationele rijervaring. De cabine van de Kerv kantelt mee in de bochten, net als bij een motorfiets. Het systeem vangt hierbij alle zijdelingse krachten op zodat het voertuig naadloos door iedere bocht glijdt en je ten alle tijde perfect in balans blijft. Zo neemt de Kerv je bocht na bocht mee op avontuur. Dit levert een nieuw niveau van rijdynamiek op dat conventionele sportauto's niet kunnen bieden.

Kerv-1

Kerv Automotive en Flanders Make

Kerv Automotive is sinds 2016 lid van Flanders Make en ik, die de ontwikkeling van bij aanvang op de voet volg, trok op uitnodiging van Arjan naar thuisbasis Greenville in Houthalen-Helchteren om de veelbelovende rijervaring aan den lijve te kunnen ondervinden. Het mag gezegd: het is genieten achter het stuur van deze indrukwekkende driewieler waarvan de verkoop vanaf 2023 gepland is.

Om deze mijlpaal te behalen werkt het team van Kerv Automotive onder andere samen met ingenieurs van Flanders Make. Onze onderzoekers ondersteunen de integratie van elektronische onderdelen en werken mee aan de uitgebreide testcampagne die deels op de Flanders Make site in Lommel plaatsvindt. Het team wendt daarbij zijn jarenlange kennis en ervaring aan die het heeft opgebouwd bij het realiseren van een elektrisch aangedreven Range Rover Evoque. Bij deze wagen vervingen we de conventionele verbrandingsmotor door een elektrische aandrijving met vier onafhankelijke e-motoren. Bovendien integreerden we extra sensoren, een automatisch stuur en een controller platform dat autonoom rijden mogelijk maakt. De wagen doet dienst als onderzoek- en testplatform voor geavanceerde voertuig controle aspecten, die ook voor de Kerv van pas komen.

Kerv-2

Kerv bereidt zich nu voor op de laatste fase die zal uitmonden in de implementatie van het veiligheidsconcept, de serie ontwikkeling en de voorbereiding van de acceptatietesten. De productie van de Kerv zal in Vlaanderen plaatsvinden. Kerv Automotive wil exclusiviteit op de markt garanderen en mikt daarom op kleine series van 500 tot 700 exemplaren per jaar. De beoogde klanten zijn motorrijders of eigenaars van sportwagens die niet enkel ultiem rijplezier zoeken, maar ook een unieke rijervaring. Dit, bovendien, op een manier die nog veiliger is dan het rijden met een motor.

Kerv EV

Kerv Automotive ziet de toekomst elektrisch en wil bijdragen aan de transformatie naar een groene en duurzame mobiliteit. Daarom zullen ze nog voor de marktintroductie een Kerv EV bouwen met een elektrische aandrijflijn. In samenwerking met Flanders Make is een INNOVATION BOOSTING traject opgestart om het kantelmechanisme, stuursysteem en controle ontwerp te optimaliseren en te valideren voor deze elektrische variant. Een onafhankelijke aansturing van de achterwielen, een zogenaamde torque vectoring, zal zorgen voor een snellere stuurrespons en betere voertuig dynamica. Bovendien wordt er aan gewicht bespaard en zal de elektrische variant beschikken over een accupakket met snellaadfunctie én een bereik van meer dan 200km.

Innovatie is de sleutel

Innovatie is en blijft een noodzaak voor bedrijven en wie succesvol wil zijn moet hier dan ook voluit op in zetten. Het inspirerende verhaal van Kerv Automotive bewijst dat innovatie niet zomaar een knop is die je kan omdraaien. Het is een continu proces waarop vooruitstrevende bedrijven blijven inzetten om de transformatie naar een digitale, duurzame en competitieve industrie te bewerkstelligen.

Bij Flanders Make helpen we bedrijven om beter en sneller te innoveren. Door in te zetten op innovatieve producten en slimme productie vergroten bedrijven hun concurrentiekracht en kunnen ze flexibeler inspelen op een wereld die razendsnel verandert. We beschikken daarbij over test- en validatie infrastructuur die we ten dienste stellen van de bedrijven. Meer informatie hierover vind je terug op onze website, in de blogs Flanders Make helpt bedrijven innoveren met hoogtechnologische test-en validatie-infrastructuur en Flanders Make stelt unieke testbanken ter beschikking om moderne aandrijflijnen te valideren.

Kerv-3

Innovation Boosting

Wil je, zoals Kerv Automotive, op een heel eenvoudige en laagdrempelige manier de nodige technologische kennis verwerven door een beroep te doen op de expertise en de infrastructuur van het uitgebreide Flanders Make netwerk? Check dan ons INNOVATION BOOSTING aanbod. Bovendien steunt het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) dit aanbod door middel van subsidies, waardoor de innovatiedrempels - in het bijzonder voor kleine ondernemingen - sterk worden verlaagd.

Tot slot wil ik graag verwijzen naar een recent blogartikel Samenwerken om innovatie te versnellen: 4 goede redenen om ervoor te gaan waar onze CEO Dirk Torfs 4 redenen geeft om de innovatietrein niet te missen.

Ervaringen Arjan Voorbij

Arjan Voorbij, CEO van Kerv Automotive, deelde tijdens de Inspiratiesessie groei en innovatie voor uw KMO zijn top 6 met interessante ervaringen:

  • Het Vlaamse innovatielandschap biedt met haar partners een gezond klimaat voor nieuwe ideeën.
  • Hou continu de vinger aan de pols of de juiste competenties intern nog aanwezig zijn.
  • Toets tijdig of de markt nog ‘in’ is voor je product of dienst en behoud het momentum of pas dit aan.
  • Begin tijdig aan het verwerven van fondsen en zoek naar een partner indien nodig. Het vraagt veel energie en verlegt de focus naar een gebied wat velen niet past.
  • Zorg voor een sterk businessplan en toets de kritische factoren met hun impact op het totaal.
  • Heb vertrouwen in jezelf en zeker ook in de mensen die je toetsen want ook zij willen dat je project slaagt.


Bedankt Arjan en veel succes met de marktintroductie van Kerv!

Bert Dexters
Auteur

Bert Dexters

Bert Dexters werkt sinds 2009 bij Flanders Make, eerst als onderzoeker functionele veiligheid en sinds 2012 als Account Manager. Bert is ingenieur in de Industriële Wetenschappen met specialisatie in Elektronica en heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van embedded systeem- en softwareontwikkeling, functionele veiligheid, project portfolio management, business development en key account management. Als Account Manager verbindt Bert bedrijven met Flanders Make en streeft hij naar langdurige win-win-samenwerkingen.

Related Posts

Lees meer
Lees meer
Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.