Veel bedrijven zijn nog steeds op zoek naar de beste manier om met data om te gaan en er waarde uit te halen. Het uitwerken van een strategisch plan om data als onderdeel van je bedrijfsmodel te gebruiken, is de eerste stap en de beste manier om resultaten te garanderen. Door passende acties te definiëren en te bundelen, kan je de impact van data op je aandeelhouders of op de creatie van waarde binnen je bedrijf maximaliseren. Natuurlijk creëren (ruwe) data op zichzelf geen waarde. Het doel is een geïntegreerde aanpak van gegevensverwerving (fysieke en virtuele "sensor"-gegevens), gegevensopslag (metadata), gegevensverwerking (geoptimaliseerde gegevens) en besluitvorming (aanleren en redeneren). Deze aanpak leidt tot bruikbare inzichten en heeft een impact op je producten en/of productieprocessen.
Afhankelijk van je bedrijfsmodel kan je als bedrijf kiezen tussen verschillende wegen naar succes, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Het meest veelbelovende en winstgevende bedrijfsmodel is dat van de "partner met toegevoegde waarde” (“value-added partner”). Bedrijven met dit type van bedrijfsmodel:
De beschikbaarheid en een juiste analyse van de resulterende data genereert:
We gaan ervan uit dat serviceaanbiedingen veel sneller tot meetbaar succes zullen leiden. Wat is er nodig om de overeenkomstige waarde vast te leggen?
Het moet duidelijk zijn dat het omzetten van data in diensten niet van de ene dag op de andere zal gebeuren, maar geleidelijk, afhankelijk van de beschikbaarheid of ontwikkeling van relevante capaciteiten (zie onderstaande afbeelding). Het begint allemaal met het verzamelen van data, die vervolgens gebruikt worden om product- en productieprocessen te verbeteren. Daarna zullen de gegenereerde inzichten toelaten om de ontwerp- en ontwikkelingsprocessen aan te passen en zo een betere prestatie-/prijsverhouding mogelijk maken Tot slot kan data die door verschillende bedrijven en in verschillende sectoren verzameld en verwerkt worden, ter beschikking worden gesteld en worden overgedragen aan andere bedrijven om op die manier tot betere producten en productieprocessen te komen. (Voorspellend) onderhoud en buitendiensten in het algemeen hebben absoluut baat bij deze actiegerichte data. Omdat deze het mogelijk maken om producten en productiesystemen tijdig te upgraden binnen een voorgeprogrammeerd tijdschema dat verenigbaar is met de productieplanning of het gebruik van het product door de klant. Als gevolg daarvan zal ook de operationele efficiëntie aanzienlijk verbeteren. Tot slot zal mettertijd, naarmate meer inzichten worden gegenereerd, de waardepropositie voortdurend verbeteren, wat zal leiden tot een betere dienstverlening.
Het is duidelijk dat dit alles voor heel wat bedrijven een enorm potentieel biedt. Toch moet je opletten niet te verdwalen in de veelheid van mogelijkheden die door veel verschillende leveranciers worden aangeboden. Het is van cruciaal belang om vanaf het begin de juiste partner te kiezen. Een partner die diensten aanbiedt die in de lijn liggen van/compatibel zijn met je eigen maturiteitsniveau (gegevensbezetting) en die garant staat voor geleidelijke verbeteringen die gericht zijn op de specifieke behoeften van je klanten en de vereiste diensten. Het moet ook duidelijk zijn dat je moet investeren in geschikt personeel voor deze taak. Hij/zij moet in staat zijn om een goede dialoog met de geselecteerde partner tot stand te brengen, diens aanbod te begrijpen en het aan je eigen aanbod aan de markt te koppelen.
Wil je meer weten over het gebruik van data in je bedrijfsvoering? Download dan zeker ons Industrie 4.0 rapport! Vul het formulier hieronder in en we sturen je het rapport via email.
Dirk Torfs
De coronacrisis, de grootste vluchtelingenstroom in Europa sinds Wereldoorlog 2, stijgende energieprijzen, torenhoge inflatie, en ga zo maar door...
Ugani Prosthetics is een Vlaamse sociale startup die als missie heeft om de prijzen van protheses te verlagen. Zo worden ze breder toegankelijk voor..
Als profielenproducent hoeft Deceuninck nog amper geïntroduceerd te worden. Toen Benari Deceuninck in 1937 als kleine eenmanszaak startte met het..
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.
Flanders Make is een initiatief gesteund door de Vlaamse Overheid, het Limburg Fonds en het EFRO.