Flanders Make helpt bedrijven innoveren met hoogtechnologische test- en validatie-infrastructuur
Bij Flanders Make helpen we bedrijven om beter en sneller te innoveren. Door in te zetten op innovatieve producten en slimme productie vergroten bedrijven hun concurrentiekracht en kunnen ze flexibeler inspelen op een wereld die razendsnel verandert.
Bedrijven kunnen dat natuurlijk niet alleen.
Ze hebben hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur nodig waarmee ze nieuwe producten en processen kunnen evalueren, valideren en demonstreren. Het zou een enorme investering betekenen voor bedrijven om zelf de kennis en materiaal hiervoor te voorzien. Daarom bieden we bij Flanders Make een waaier van test- en validatie infrastructuur aan in onze faciliteiten verspreid over heel Vlaanderen. Zowel grote bedrijven als kmo’s kunnen er hun nieuwe producten testen en optimaliseren in reële omstandigheden. Bovendien hebben wij ervaren onderzoekers en experten die bedrijven bijstaan om de infrastructuur optimaal te gebruiken. Zij stellen zich ten dienste van het innovatieproject en helpen bedrijven op weg, om beter en sneller nieuwe producten te ontwikkelen en op de markt te brengen.
Onze 4 co-creaties centra in Leuven, Lommel, Kortrijk & Sint-Truiden, aangevuld met labs van de 5 grote Vlaamse universiteiten, hebben allerlei infrastructuur voor het testen en valideren van producten en het optimaliseren van productie.
Zo kunnen we een versnelde levensduur van voertuigen simuleren. Onze ‘4+2-poster en klimaatkamer voor voertuigen’ belast een wagen voor een periode, conform een bepaalde levensduur, gecombineerd met impact van temperatuur en luchtvochtigheid. Ook zonlicht simulatie behoort tot de mogelijkheden voor een versnelde veroudering. Op component niveau kunnen we gelijkaardig testen uitvoeren door gebruik te maken van een elektrodynamische schudtafel waarmee we vibratietesten rond duurzaamheid en versnelde levensduur uitvoeren. Ook dit kan gecombineerd worden met klimaatkamer en zonlichtsimulatie. Energie-efficiënte elektrische aandrijvingen kunnen in een hardware-in-the-loop laboratorium gevalideerd worden. Hier kunnen we de kwaliteit van elektrische aandrijvingen en hun componenten testen in virtuele omstandigheden, zonder ze daadwerkelijk in een prototype voertuig of machine in te bouwen. Zo kunnen producten sneller en efficiënter klaargestoomd worden voor de markt.
Aan de productie kant zullen robots en cobots een belangrijke rol spelen om bepaalde delen van het productieproces te automatiseren en zullen operatoren dankzij digitale werkinstructies betere ondersteuning krijgen bij de uitvoering van complexere taken. Wij bieden verschillende living labs waarin we bijvoorbeeld samenwerking tussen mens en robot onderzoeken of de opleiding van operatoren via virtual of augmented reality kunnen laten verlopen. In een ander living lab testen we de optimale manier om materialen met elkaar te verbinden, manueel of met de nieuwste robottechnologie. Voor het maken van optische sensoren op maat bieden we een pilootlijn voor vrije-vorm optiek aan.
Dit, en nog veel meer, is mogelijk bij Flanders Make.
Herwin Van Dosselaer
Janssen Pharmaceutica, Pfizer, Sanofi, Agilent, EG, Novartis, MSD, Amgen,... . Vlaanderen heeft niet alleen een van de hoogste concentraties aan..
Het Leuvense Pickit bouwt al enkele jaren aan haar ambitie om robots wereldwijd ogen te geven. De Pickit 3D-camera’s en bijhorende software..
Als strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie ondersteunt Flanders Make de Vlaamse industrie met innovatieve methodes en technieken,..
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.
Flanders Make is een initiatief gesteund door de Vlaamse Overheid, het Limburg Fonds en het EFRO.