Slimme en flexibele productie voor een gezonde toekomst van de farmaceutische industrie

Slimme en flexibele productie voor een gezonde toekomst van de farmaceutische industrie

Janssen Pharmaceutica, Pfizer, Sanofi, Agilent, EG, Novartis, MSD, Amgen,... . Vlaanderen heeft niet alleen een van de hoogste concentraties aan biotechnische en farmaceutische topbedrijven ter wereld, maar ook een veelheid aan oplossingsgerichte automatiseringsbedrijven die een sterke focus hebben op de maakindustrie en de markt van Life Sciences.

Farmaceutische bedrijven zetten sterk in op digitalisering. Dankzij technologische innovatie kunnen ze de ontwikkeling en productie van hun geneesmiddelen verbeteren en versnellen. Zo dragen ze bij tot de optimalisering van kwaliteit van de zorg voor patiënten.

Tegelijkertijd staan deze bedrijven voor toenemende operationele uitdagingen op het gebied van productieflexibiliteit, time-to-market, digitale competenties van werknemers, veiligheid en kwaliteit. Ze staan ook onder druk om de operationele kosten steeds verder te drukken en afval te verminderen, en dit in een context waarin de productie wereldwijd sterk is gedistribueerd en de waardeketen vaak zeer complex is, met verschillende partners en leveranciers.

Dit maakt het moeilijk voor bedrijven om de noodzakelijke digitale transformatie alleen te realiseren. Samenwerken met anderen is voor hun de sleutel tot succes om digitale technologieën te introduceren en om structuren en processen efficiënter en effectiever te maken. De waarde van het delen van kennis en van creatieve en verfrissende ideeën die ontstaan door kruisbestuiving is niet te onderschatten.

Steeds meer bedrijven uit diverse sectoren, waaronder de farmaceutische industrie, doen daarbij ook een beroep op de toegepaste kennis en hoogtechnologische test- en validatie infrastructuur van Flanders Make om nieuwe proof-of-concepts te introduceren op de werkvloer en in lab omgevingen. Flanders Make biedt verschillende manieren aan, op maat van elk bedrijf, om onderzoek en ontwikkeling te verrichten.

Daarnaast werkt Janssen Pharmaceutica met Flanders Make en verschillende partners in een collaboratief onderzoeksproject aan een economisch haalbare en gebruiksvriendelijke Augmented Reality (AR) toepassing. We werken aan oplossingen om operatoren te ondersteunen met digitale, handenvrije instructies voor de juiste taak op het juiste moment. Een specifiek voorbeeld is het efficiënter maken van de omschakeling en opzet van de productielijn voor siropen. Het gebruik van de digitale instructies vergemakkelijkt de opleiding van de operatoren en verhoogt hun flexibiliteit, vermindert het risico op fouten en verkort de benodigde op- en omsteltijden, zodanig dat de totale productiviteit verhoogt. Dit wordt steeds belangrijker gezien de trend naar hogere variabiliteit, lagere volumes en toenemende producteisen en technische complexiteit van de productielijnen. In een interview stelde Isabel Vanlinthout, Senior manager supply chain strategy and support bij Janssen Pharmaceutica, eerder dat de groep in Beerse de positie van leidende site op het vlak van productie automatisatie en - innovatie binnen het wereldwijde Johnson & Johnson netwerk kan bevestigen en zelfs versterken door deze nieuwe technologische oplossingen te implementeren.

Janssen Pharmaceutica

 

Sanofi

Ook SANOFI in Geel investeert continu in innovatieve digitale technologieën en maakt gebruik van artificiële intelligentie om de volgende generatie van gepersonaliseerde therapeutische oplossingen voor chronische ziekten te lanceren. Een van Sanofi's digitale productiefaciliteiten in de Verenigde Staten heeft onlangs de Facility of the Year Award ontvangen van de International Society for Pharmaceutical Engineering. Ook in Vlaanderen heeft Sanofi de ambitie om de fabricagestappen doorgedreven te digitaliseren en papierloos te maken. De digitale transformatie bij Sanofi Geel moet de algemene prestatie van de organisatie ondersteunen door systematisch de digitale verspilling van de operationele processen te verwijderen, door de cultuur, organisatie en infrastructuur structureel aan te passen aan de digitale toekomst en door de digitale ervaring van de medewerkers te intensiveren. Bram Hannes, Manufacturing Manager bij Sanofi, stelt dat digitaliseren meer is dan het upgraden van de infrastructuur, het ontwikkelen van tools en het inzetten van hardware wanneer hij het volgende zegt: 'De manier waarop we denken, plannen en werken moeten we elke dag opnieuw ontwerpen. We moeten transformeren met IT!'

Sanofi

Sanofi nam contact op met Flanders Make. In eerste instantie demonstreerden we via het mobiele MAKE LAB gedurende 3 dagen aan meer dan 150 werknemers van Sanofi hoe de werkomstandigheden in de productie-omgeving van de toekomst zullen zijn. We lieten de werknemers onder meer kennis maken met digitale werkinstructies, Virtual en Augmented Reality, 3D projecties en het programmeren van en samenwerken met cobots.

Industrie 4.0 in de pharmaceutische sector

Industrie 4.0 biedt zowel kansen als uitdagingen voor de farmaceutische industrie. Door gebruik te maken van opkomende technologieën zoals artificiële intelligentie, Industrial Internet of Things, slimme sensoren en digital twins, kunnen ook bedrijven in de farmaceutische industrie zich effectief in deze nieuwe slimme en flexibele productieomgeving begeven en gaan ze in Vlaanderen alvast een gezonde toekomst tegemoet.

Om onze bedrijven in Vlaanderen optimaal voor te bereiden op de veranderingen, stippelden we een roadmap uit die hen op weg zet om hun producten en productie future-proof te maken. Bovengenoemde disruptieve technologieën toepassen is daarbij van fundamenteel belang.

Industrie 4.0 in mijn bedrijf?

Wil je je onderneming ook future-proof maken? Lees dan zeker onze white paper rond digitale transformatie.

Bert Dexters, Account Manager

Bert Dexters werkt sinds 2009 bij Flanders Make, eerst als onderzoeker functionele veiligheid en sinds 2012 als Account Manager. Bert is ingenieur in de Industriële Wetenschappen met specialisatie in Elektronica en heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van embedded systeem- en softwareontwikkeling, functionele veiligheid, project portfolio management, business development en key account management. Als Account Manager verbindt Bert bedrijven met Flanders Make en streeft hij naar langdurige win-win-samenwerkingen.