Prefamac & Flanders Make: een zoete samenwerking voor pralines op maat

Belgische chocolade is bekend over de hele wereld. Maar ook als fabrikant van chocolademachines staan we aan de wereldtop. Prefamac is zo een wereldspeler. Al meer dan 30 jaar maken ze chocolademachines voor fabrikanten van koekjes, biscuits, wafels en pralines. Hun machines kunnen smelten, schilferen, koelen, zwieren, transporteren, verwarmen enzovoort. Het bedrijf innoveert daarbij constant. Flanders Make hielp bij die zoektocht naar vernieuwing via een doorgedreven samenwerking waarbij een chocolademachine ontwikkeld werd die chocolade beter doseert en waarmee unieke pralines of koekjes kunnen gemaakt worden. Het innovatief karakter van de machines is nodig om op wereldschaal en topniveau te blijven meedraaien.

prefamac

Maatwerk

Zoals elke sector ondervindt ook de chocoladebranche een toenemende vraag naar producten op maat, met snellere levertijden en dit liefst zonder meerkost. Dit is een enorme uitdaging omdat traditionele chocoladeproductiemachines vaak ontworpen zijn voor massaproductie, om dus grote hoeveelheden van dezelfde praline te maken. Maatwerk en complexe vormen in een kleine hoeveelheid worden vaak nog ambachtelijk verwerkt. Dat vraagt specifieke vakkennis en is dus een traag en duur proces.

‘De huidige consument wil telkens iets anders, iets nieuws, iets unieks. Dat vraagt om constante vernieuwing’, vertelt Myriam Schepers, zaakvoerster van Prefamac Chocolate Machines. ‘We willen de concurrentie altijd een stuk voor zijn door innovatieve machines te ontwikkelen.’

Samenwerking

Het bedrijf heeft creatief personeel om die innovatiezoektocht te leiden, maar het vinden van de juiste technische mensen is moeilijk. Ze maken daarom optimaal gebruik van mogelijke subsidies bijvoorbeeld strategisch advies, innovatieprojecten, haalbaarheidsstudies en de KMO portefeuille - om extra expertise in huis te halen. ‘Voor bedrijven die innovatief en internationaal willen doorgroeien, bestaan er heel wat financiële en innovatieve hulpmiddelen’, zegt Myriam. ‘De samenwerking met Flanders Make is daar een mooi voorbeeld van. Ik noem het de missing link. Als klein bedrijf kunnen we zo ons innovatief idee vooruit stuwen. Daarnaast is het is ook heel fijn om de zakelijke en academische kant te zien samenwerken.’

Prefamac en Flanders Make bundelden hun kennis en vervaardigden samen een machine die meerlagige chocolade kan spuiten en nootjes nauwkeurig weet te doseren. Prefamac had reeds een prototype klaar. Dankzij de mechatronica kennis van Flanders Make werd er een spuiter geïntroduceerd die het mogelijk maakt om gesmolten chocolade beter te doseren. De machine dropt perfect smeuïge chocolade druppels of het juist aantal nootjes, waarvan dan een uniek koekje of praline kan gemaakt worden. Een camera detectiesysteem volgt de productie verder op en kan zo eventuele productiefoutjes meteen opsporen.

De machine is bovendien modulair zodat er verschillende soorten pralines kunnen uitrollen. ‘Het co-design element is erg belangrijk voor ons’, legt Myriam uit. ‘Elke machine is aanpasbaar aan de noden van de klant. Zo kunnen we een machine op maat samenstellen die bijvoorbeeld 16 nootjes dropt in de eerste laag en 12 in de tweede. Dit zorgt voor een enorme schaalvergroting wanneer onze klant dat niet meer handmatig moet doen, maar het machinaal kan.’

Naast co-design, zet Prefamac ook hard in op co-creatie. Vanuit hun co-creatiecentrum in Lummen wordt de machine verder doorontwikkeld met klanten. Chocoladeproducenten kunnen er de machines gratis testen met hun chocolade en cacaoboter. Op die manier creëert Prefamac een unieke ervaring voor zijn klanten waarbij zij zelf kunnen tekenen, testen en zelfs proeven wat ze kopen. ‘Zo leren we ook van elkaar, zegt Myriam. ‘Wij kunnen ervaring opdoen met de beste producten en met fantastische chocolade waardoor er een nieuwe machine kan ontstaan, die wij dan weer aan onze klanten kunnen aanbieden.’

Ook voor Flanders Make was de intense samenwerking met Prefamac een verrijkende ervaring. ‘Dankzij open communicatie, wederzijds respect, en complementariteit van kennis en expertise hebben we van elkaar geleerd en elkaar versterkt’, vertelt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. ‘Door een doorgedreven kennisoverdracht hebben we samen prototypes voor nieuwe machines kunnen ontwikkelen waaruit nieuwe producten kunnen gemaakt worden. Prefamac heeft nieuwe markten ontdekt en zal hierdoor kunnen groeien. Voor Flanders Make is de valorisatie van onderzoek een enorme meerwaarde en toont dit hoe overdracht en opbouw van kennis bij een KMO kan verlopen. ‘Het is een mooi voorbeeld van een innovatie samenwerking die ik met veel bedrijven wil opbouwen als onderzoekscentrum’, zegt Dirk.

Toekomst

Door de coronacrisis zijn de investeringsplannen bij veel ondernemingen bevroren of stevig teruggeschroefd, waardoor alle maakbedrijven nu klappen krijgen. Toch kijken ze bij Prefamac positief naar de toekomst. ‘Innovatie is een noodzaak’, vertelt Myriam. ‘Je moet nu met iets nieuws komen om in deze crisistijd te overleven.’ De focus zal nog meer verlegd worden naar innovatie en vernieuwing met heldere en specifieke communicatie naar prospecten en klanten. Enkel zo kunnen we een verschil maken. En een antwoord bieden aan de veel grotere buitenlandse spelers. ‘We mogen best wel trots zijn op wat we met onze Vlaamse maakbedrijven realiseren’, concludeert Myriam.
 

Wil je ook samenwerken? Contacteer ons!

Wouter Hanoulle
Auteur

Wouter Hanoulle

Wouter Hanoulle is Communication Officer bij Flanders Make. Met een frisse blik op technologische innovatie schrijft hij over wat er letterlijk en figuurlijk beweegt binnen het onderzoekscentrum.

Related Posts

BLIJF OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.