Het opzetten van een IOT-infrastructuur is de sleutel tot het benutten van de mogelijkheden van digitale transformatie/Industrie 4.0-implementaties

Het opzetten van een IOT-infrastructuur is de sleutel tot het benutten van de mogelijkheden van digitale transformatie/Industrie 4.0-implementaties

Een digitale transformatiestrategie met financiële participatie en technische ondersteuning vanuit het hoger management is belangrijk bij de uitvoering van een digitaal transformatieplan. Dit plan moet acties bevatten met het oog op de uitvoering van proefprojecten met een vooraf bepaalde raming van het investeringsrendement (ROI) en een raming van de mogelijke toegevoegde waarde voor het bedrijf van de opschaling van deze proefprojecten naar de hele fabriek én naar andere fabrieken van de onderneming in andere landen of op andere locaties toe.

Het uitrollen van deze proefprojecten wordt vaak belemmerd door het ontbreken van een degelijke IOT (Internet-of-Things)-infrastructuur en de daarmee samenhangende investeringen. Daarom moet een IOT-infrastructuur beschouwd worden als een cruciaal element van elk strategisch digitaal transformatie-/Industrie 4.0-plan. De IOT-infrastructuur maakt deel uit van de OT-omgeving (operationele technologie) en is op een veilige en beveiligde manier verbonden met de IT-omgeving (traditioneel bedrijfs-IT-netwerk). Verderop in de tekst zullen we de belangrijkste functionaliteiten van het IOT beschrijven. Maar laten we eerst de andere voordelen van een IOT-infrastructuur belichten.

Een IOT-infrastructuur:

  1. vergemakkelijkt de samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het bedrijf door het bestaan van één gemeenschappelijke, gedeelde en toegankelijke omgeving om gegevens, dashboards voor analyses en de van beide afgeleide actiegerichte inzichten uit te wisselen;
  2. helpt bij het installeren van een digitale cultuur, aangezien mensen die in het gebruik ervan opgeleid zijn, mee zullen stappen in de digitale reis van het bedrijf;
  3. is nodig voor de toekomstige implementatie en operationalisering van digital twins; en
  4. maakt de uitrol van nieuwe bedrijfsmodellen, zoals X-as-a-service, mogelijk en gemakkelijker.

Je kunt de IOT-infrastructuur vergelijken met "het internet", dat vandaag zoveel dingen mogelijk maakt dat we ons een toekomst zonder internet niet meer kunnen voorstellen.

Veilige en beveiligde connectiviteit is een eerste vereiste om vertrouwen in de IOT-infrastructuur te bewerkstelligen en om het gebruik ervan door een groot aantal werknemers te bevorderen. Niemand wil immers geconfronteerd worden met een gehackte omgeving en het mogelijke verlies van informatie, gegevens, analyses, enz.

Aangezien alle producten en productieprocessen door de integratie van steeds meer fysieke en virtuele sensoren almaar slimmer worden, kunnen ze rekening houden met de context waarin ze opereren en deze informatie gebruiken om hun gedrag te verbeteren. Al deze sensoren genereren gegevens die op een slimme manier op basis van datastructurering verzameld en opgeslagen moeten worden. Verkochte machines genereren gegevens die later voor gebruik beschikbaar kunnen komen.

Voor een gemeenschappelijke en onderling compatibele aanpak van gegevensanalyseprocessen zijn tools nodig die voor iedereen in het bedrijf beschikbaar zijn. Dit leidt tot een eenvormige gegevensverwerking en tot het afleiden van inzichten op basis van een gemeenschappelijke toolset.

Tot slot, en minstens even belangrijk, moeten de tussentijdse of definitieve resultaten die waarde genereren voor de onderneming en haar klanten binnen een gemeenschappelijke omgeving beschikbaar zijn. Dit maakt samenwerking tussen mensen van verschillende afdelingen mogelijk en leidt tot overkoepelende resultaten die inzichten uit O&O, engineering, productie, onderhoud en klantgebruik combineren. Deze transparantie is de belichaming van de digitale bedrijfscultuur en stelt de onderneming in staat om zich van de concurrentie te onderscheiden en om a) de verbetering van productprestaties, b) productontwikkelingen en c) de maakbaarheid van producten te versnellen, de kosten te verlagen en de doorlooptijd in te korten.

Om een en ander wat concreter te maken, vindt u in onderstaande afbeelding een overzicht van de implementatie en het beoogde gebruik van de IOT-infrastructuur voor digital twins:

IOT & Digital Twins

 

Meer weten?

Wil je graag meer weten over IoT en Digital Twins? Download dan snel onze white paper over digitale transformatie of contacteer ons!

Dirk Torfs, CEO

Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.