De impact van disruptieve technologie op producten en productie

De impact van disruptieve technologie op producten en productie

Belgische bedrijven noteren artificiële intelligentie en de big data analyse met stip bovenaan in de lijst van meest disruptieve technologieën voor hun processen. Dat blijkt uit een studie die we eind 2019 uitvoerden bij 122 bedrijven. We staan daarbij zeker niet alleen. Wereldwijd geeft 92% van de bedrijven aan dat hun grootste uitgavenprioriteit ligt in het verzamelen, analyseren en handelen naar in-house data - uit bijvoorbeeld productieprocessen, logistiek, gebruik van hun product bij de klant en meer.

Slimme sensoren en het Internet-der-Dingen (Internet-of-Things) maken de top drie compleet. Deze drie disruptieve technologieën hebben een duidelijke link met elkaar. Ze dragen bovendien bij tot de digitale transformatie.

De digitale transformatie is de incrementele en disruptieve aanpassing van producten en/of productie naar het digitale tijdperk. Door digitale en disruptieve technologieën zoals artificiële intelligentie of slimme sensoren in te zetten, zien nieuwe bedrijfsprocessen, en nieuwe klantenervaringen het licht. Zo komen organisaties tegemoet aan veranderende marktvragen en ontstaan - uiteindelijk - nieuwe verdienmodellen. Daarnaast dient evenzeer ingezet te worden op een nieuwe bedrijfscultuur en op digitaal talent. Dit is nodig om duurzaam de vruchten te kunnen plukken van de uitgebreide digitale mogelijkheden die vandaag beschikbaar zijn.

Hieronder gaan we dieper in op deze drie disruptieve technologieën.

3. Slimme sensoren

Om systemen te verbinden, worden ze uitgerust met sensoren. Hun rol is detectie, in de breedste zin van het woord: ze nemen een verandering in het systeem of in de omgeving waar, en sturen die informatie door naar de cloud of naar een ander systeem, zoals een processor. Sensoren zijn daarom een van de bouwstenen van elk slim, cyber-fysisch systeem. Andere bouwstenen zijn de actuator, het energiesysteem (bijvoorbeeld een batterij) of de controller.

Sensoren worden niet alleen goedkoper (zie hierboven) maar ook veel performanter. Een voorbeeld zijn hyperspectrale camera’s die ingezet worden voor kwaliteitscontrole in de voedingssector. Doordat ze spectroscopie combineren met digitale beeldverwerking ‘zien’ ze veel meer dan een gewone camera en kunnen ze bepaalde gebreken en zelfs quasi onzichtbare schimmels detecteren.

Om bedrijven optimaal voor te bereiden op bovenstaande veranderingen, stippelden we een roadmap uit die hen op weg zet om hun producten en productie future-proof te maken. Het toepassen van disruptieve technologieën zoals artificiële intelligentie, IIOT en slimme sensoren is daarbij van fundamenteel belang.

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze roadmap en hoe Flanders Make bedrijven op weg zet voor de producten en productie van morgen? Download dan onze white paper over digitale transformatie of contacteer ons.

Dirk Torfs, CEO

Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.