HR in Industrie 4.0

Waar robotisering, artificiële intelligentie en andere technologie een steeds belangrijkere plaats innemen op de werkplaats, wordt de rol van de mens steeds belangrijker. Het lijkt een paradox maar is het niet. De 21ste eeuw wordt de eeuw van de kenniswerker. Wie de toekomstgerichte competenties wil kennen, kan surfen naar de teksten van de Verenigde Naties, het World Economic Forum of gewoon komen luisteren naar Fons Leroy, die op het Flanders Make Symposium zal spreken over HR in Industrie 4.0.

hr-industrie-40

HR in Industrie 4.0: competenties voor een duurzame toekomst

Fons Leroy heeft een uitgesproken mening over de skills die de werknemers in de toekomst nog wel werk zullen verschaffen en welke niet, en wat dat betekent voor de competenties in de industrie, voor de kenniswerkers maar ook voor de operatoren op de werkvloer.

Dit staat in relatie tot de transformatie die de maakindustrie doormaakt ten gevolge van drie trends. De eerste is de vraag naar complexe, klant specifieke producten die de massaproductie van de 20ste eeuw verdringt. De tweede trend wijst naar slimme en geconnecteerde machines en een doorgedreven diensteneconomie. De derde trend is de interactie van de mens en de machine, zoals bv de samenwerking van mens en robot.

Dit heeft verregaande gevolgen voor de werkvloer. Een voorbeeld: de producten die geassembleerd moeten worden, worden complexer, unieker en veranderen sneller. Daardoor veranderen de instructies voor de verschillende producten ook iedere keer. Papieren handleidingen en instructies volstaan niet meer en worden vervangen door up-to-date digitale informatie, gedeeld via tablets, google glasses, augmented reality of een combinatie ervan. Nieuw is dat de operator cognitief ondersteund wordt en zelfs versterkt: dankzij de technologie kan hij complexere machines assembleren dan ooit tevoren. Maar hij heeft er wel andere competenties voor nodig.

Bedrijven stellen zich de vraag hoe zij zich best voorbereiden op deze toekomst: wie zijn de meest succesvolle medewerkers in de toekomst en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? HR in Industrie 4.0, hoe pakken we dat aan?

Technologie en digitalisering lijken toverwoorden maar het ontwikkelen van een leercultuur is een uitdaging voor HR in Industrie 4.0 die minstens even groot is. Dat de Belg de goesting om levenslang te leren nog moet ontwikkelen, bewijzen de niet zo fraaie statistieken van Eurostat : het aandeel Belgen van 25 tot 64 jaar dat deelneemt aan een opleiding ligt onder het Europese gemiddelde. Misschien kunnen we onze werknemers wat meer laten dromen, zoals Antoine de Saint-Exupéry zei: ‘als je een schip wil bouwen, leer de mensen dan eerst dromen van een eindeloze oceaan’.

Floreren in deze wereld: iedereen superheld?

Om als werknemer in deze wereld succesvol te zijn, hebben we inzicht nodig in onze talenten en in ons handelen. We zitten in de cockpit van onze loopbaan en nemen het stuur in handen. We mogen en moeten veel meer keuzes maken. Wie twee generaties geleden een notaris als vader had, werd meestal zelf ook notaris. Eén generatie geleden kwam er meer vrijheid en konden jongeren een eigen professioneel pad kiezen. De huidige generatie werknemers bereidt zich voor op een loopbaan met verschillende achtereenvolgende rollen en beroepen. Jobzekerheid maakt plaats voor loopbaanzekerheid. Dit geeft meer mogelijkheden maar voor sommigen ook meer stress.

Behalve inzicht in onze talenten, moeten we inzicht hebben in onze energiebalans: wat geeft ons energie en wat kost energie. Het evenwicht maakt ons veerkrachtig. Het gaat om meer dan de combinatie van werk en privéleven. Het gaat vooral om een goede balans en evenwicht voor een heel pallet, van een financiële en materiële basis, gezondheid tot zinvol werk, stabiele relatie, familie en vrienden, en me-time.

Wie in deze wereld floreert is Elke Van Hoof. Ze wordt erg gewaardeerd voor haar expertise in veerkracht. Ze trekt volle zalen met haar toespraken waarin ze haar wetenschappelijke expertise verbindt met bruikbare tips voor de dagelijkse praktijk, voor werknemers en werkgevers. Ze is zaakvoerder van het gerenommeerde Huis Voor Veerkracht.

De organisatie voor Industrie 4.0

Industrie 4.0 daagt bedrijven uit. De traditionele organisatiestructuur waar de leidinggevenden het overzicht hebben en de beslissingen hiërarchisch nemen, is niet meer van deze tijd. Kenniswerkers vragen een andere vorm van leiding geven met een ruime mate van autonomie en de erkenning van hun expertise. Dit betekent niet dat er geen leiderschap nodig is. Integendeel. Het is een ander soort leiderschap, dat gericht is op coaching en het bouwen van ecosystemen om kennis te delen en op te bouwen.

Workitects bouwt de architectuur van de organisatie van de 21ste eeuw. Seth Maenen, coördinator Industry & Services, deelt graag zijn inzichten en ervaring met u op ons Symposium.

Wil u meer weten over de invloed van Industrie 4.0 op HR, je organisatie en werknemers? Schrijf u dan meteen in voor ons jaarlijks Symposium: the Future of Manufacturing op 26 november.
 

Registreer voor het Flanders Make Symposium

Greet Heylen
Auteur

Greet Heylen

Greet Heylen is HR & Business Process Manager van Flanders Make sinds 2013. Greet is Master of Science in Wiskunde. Ze heeft 20 jaar ervaring in management in Onderzoek en Hoger Onderwijs. Haar focus ligt op mensen, organisaties, verandering en bedrijfsprocessen.

Related Posts

Lees meer
Lees meer
Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.