Bij Flanders Make kunnen we terugblikken op een succesvol en mooi 2018. Vorig jaar realiseerden we niet alleen opnieuw groei, we stroomlijnden de organisatie verder en brachten ons ecosysteem voor innovatie verder in de praktijk. Daarnaast creëerden de bedrijven in ons netwerk enkele duizenden jobs.
Gelijkaardige resultaten werden ook gerealiseerd in heel wat andere bedrijven binnen de Vlaamse maakindustrie. Al maken we ook wel enkele kanttekeningen bij deze mooie uitkomst. We geven u even een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten voor het komende jaar.
De industrie mag dan vorig jaar wel een mooie groei gerealiseerd hebben, toch is er een duidelijke trend te merken. Er doet zich namelijk een vertraging van de algemene economische groei voor, zowel binnen Vlaanderen en België als in gans Europa, die het komende jaar nog verder zal evolueren.
Daarnaast spelen er zich ook enkele gebeurtenissen in de wereld af die mogelijk een zekere instabiliteit kunnen veroorzaken binnen onze economie. De nakende Brexit, de handelsoorlogen tussen China en de VS en de dreigende Amerikaanse verhoging van importtaksen op Europese wagens zijn daar enkele voorbeelden van. Net omdat China en de VS belangrijke exportmarkten zijn binnen de industrie zullen deze risicofactoren ook een effect hebben op de ganse wereldeconomie.
Om te kunnen opboksen tegen de gevolgen van deze risicofactoren, zal er vanuit de bedrijven meer ingezet moeten worden op kostencompetitiviteit enerzijds, en innovatie en technologie anderzijds.. Zo zullen er op een efficiëntere manier nieuwe producten gecreëerd kunnen worden via digitaal geoptimaliseerde productieprocessen. Industrie 4.0, ook wel de vierde industriële revolutie genoemd, stimuleert deze innovatieve diepgang onder meer door het gebruik van Artificiële Intelligentie (A.I.), big data en digital twins. Die nieuwe technologieën zorgen voor slimmere producten en efficiëntere productieprocessen. Om de toekomst van de industrie te garanderen moeten de mogelijkheden van digitalisering nog meer benut worden.
Natuurlijk is innovatie niet het enige ingrediënt voor een consistente economische groei binnen Flanders Make én de industrie. In België alleen al zijn er tijdens het voorbije jaar heel wat nieuwe technologiebedrijven opgestart, de meeste onder hen met de wens én het potentieel om actief te zijn op wereldniveau. Om de toekomst van de industrie te vrijwaren moeten we vertrouwen in deze nieuwe generatie en de dynamiek die ze met zich meebrengen. Om die reden betrekt Flanders Make deze jonge bedrijven in tal van onderzoeksprojecten en brengt hen in contact met de grote spelers in de industrie. Door hun dynamiek zorgen deze jonge starters voor een versnelling van de vernieuwing binnen de grotere bedrijven. Op hun beurt leren de kleine en opstartende bedrijven van de ‘best practises’ van grotere spelers die al verder staan in de transitie naar Industrie 4.0.
Omdat Flanders Make een brede waaier aan activiteiten heeft, gecombineerd met een directe dienstverlening aan verschillende ondernemingen en deze blijft betrekken bij zowel Vlaamse als Europese onderzoeksprojecten, blijven we de industrie in de toekomst vormgeven.
Dat doel bereiken we natuurlijk niet alleen. Partnering met zowel bedrijven als met verschillende onderzoeksinstellingen blijft een cruciale factor voor groei. Daarnaast hebben we heel wat investeringsmiddelen van de Vlaamse Overheid ter beschikking gekregen om in te zetten voor vernieuwing en uitbreiding.
De toekomst van de industrie lonkt, maar is niet zonder obstakels. Om ook in 2019 en verder succes te boeken en te groeien, zijn er nog twee belangrijke aandachtspunten waarmee rekening gehouden moet worden.
2018 zorgde voor een positief eindresultaat, maar er dus nog wel werk voor de boeg om dergelijke groei te kunnen blijven behouden en verbeteren. Met het nodige talent, een stevige portie ambitie en een voortdurende diepgaande innovatie is groei binnen de industrie zeker mogelijk.
Dirk Torfs
Als profielenproducent hoeft Deceuninck nog amper geïntroduceerd te worden. Toen Benari Deceuninck in 1937 als kleine eenmanszaak startte met het..
Vandaag gebruiken veel bedrijven industriële machines of installaties die al tientallen jaren oud zijn. Vaak hebben deze machines nog niet het einde..
Ugani Prosthetics is een Vlaamse sociale startup die als missie heeft om de prijzen van protheses te verlagen. Zo worden ze breder toegankelijk voor..
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.
Flanders Make is een initiatief gesteund door de Vlaamse Overheid, het Limburg Fonds en het EFRO.