De fabriek voor de toekomst: productvariatie inbouwen in het productieproces

Massamaatwerk is al lang geen onbekende meer in de productie. Klanten willen steeds meer op maat gemaakte, slimme producten. Producenten moeten daarom productvariatie kunnen inbouwen in het productieproces, en dat zonder een significante prijsstijging voor de eindklant. Variabiliteit wordt zo een troef. Meer nog, het wordt de kaart voor de fabriek voor de toekomst, die ervoor zorgt dat productie in Vlaanderen blijft én zelfs terugkomt.

fabriek-voor-de-toekomst-01

flexibele productiesystemen

Concreet wil dat echter zeggen dat de relatief eenvoudige mechanische machines in een productieomgeving in de fabriek voor de toekomst evolueren naar complexe cyber-fysische systemen die met elkaar verbonden zijn in de cloud. Om tegemoet te komen aan de vraag naar gepersonaliseerde producten zijn er uiterst flexibele productiesystemen nodig. Digitale technologie speelt een cruciale rol door op het juiste moment in het productieproces de juiste informatie aan te bieden. Zo kan de afwerking van elk product afgestemd worden op de wensen van de klant, zoals opties die aan een wagen worden toegevoegd.

Maar welke invloed heeft dat op de mensen die toch nog steeds een centrale rol spelen in veel van die productie- en assemblagesystemen?

cognitieve en fysieke belasting op de operator

Het antwoord op die vraag is tweeledig. Enerzijds is er het fysieke niveau. Robots staan al jaren mensen bij door de zware, repetitieve taken over te nemen. Beiden waren tot dusver echter strikt gescheiden van elkaar door hekwerk of een lichtbarrière. Bij cobots, of collaboratieve robots, werken mens en robot samen: de robot reageert op de stem of aanraking van de operator en ondersteunt deze waar nodig. Cobots zijn veilig, slim én ook steeds eenvoudiger te programmeren.

Anderzijds, en misschien zelfs nog belangrijker, is er het cognitieve niveau. Een grote productvariabiliteit maakt immers dat de operator in een traditionele productieomgeving telkens aan de slag zou moeten gaan met nieuwe aanwijzingen. De uitdaging is om de juiste informatie, in het juiste formaat en op het juiste moment aan de operator aan te leveren. Iets waartoe de standaardprocedures tot dusver nauwelijks in staat waren. Nieuwe technologieën doen daarom hun intrede op de werkvloer. In de fabriek voor de toekomst spelen Smart Wearables een belangrijke rol. 

Augmented-RealityEen voorbeeld is een AR-bril. Die zorgt ervoor dat de operator eenvoudig de juiste onderdelen kan verzamelen voor de assemblage van producten met hoge variabiliteit. De bril toont (letterlijk) wat hij in zijn kitting kit moet stoppen. Dat vermindert de foutenmarge en vermijdt dat hij telkens papieren instructies moet raadplegen. Een andere voorbeeld van ondersteuning door digitale technologieën zijn digitale werkinstructies op tablet. Een 360° connectie tussen het centrale beheersysteem, de operator, de productie-eenheid en het eindproduct, zorgt er voor dat die instructies op maat van de operator in kwestie komen. Is hij meer ervaren, dan krijgt hij minder instructies. Maakt hij regelmatig dezelfde fout, dan wordt daar extra op gelet.

De operator van de fabriek voor de toekomst wordt zo de kenniswerker van morgen.

Vijf voordelen

Productiebedrijven die met dergelijke systemen aan de slag gaan, zijn beter in staat de toenemende complexiteit en diversiteit van hun productgamma te beheersen. Ook zullen deze systemen het volgende potentieel hebben:

  1. Het welzijn van de operatoren bevorderen
  2. Stress, ziekte en absenteïsme terugdringen
  3. De veiligheid en efficiëntie van het productieproces verbeteren – minder fouten en een kortere leercurve
  4. De kostprijs van activiteiten die geen waarde toevoegen reduceren
  5. De kosten voor het opleiden van nieuwe operatoren en de introductie van nieuwe producten verlagen
     

 
Flanders Make doet onderzoek naar nieuwe technologieën die bedrijven toelaten beter en sneller te innoveren. Voor toepassingen met betrekking tot mens-robotinteractie en de impact van nieuwe technologieën op de operator, lanceerden we het MAKE LAB, een mobiele co-creatie en living lab omgeving. Daar kunnen we samen met bedrijven aan nieuwe oplossingen werken en deze valideren voor hun eigen applicatie. 
Voor meer informatie, bezoek onze website en ontdek wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
 

New call-to-action

 

Georges Verpoorten
Auteur

Georges Verpoorten

Georges Verpoorten is werkzaam als projectleider bij Flanders Make. Georges is Industrieel Ingenieur Electro-mechanica en heeft meer dan 30 jaren ervaring in de industrie in diverse functies, gaande van product- en procesdesigner tot productie- en project manager. Momenteel werkt hij voornamelijk aan industrie 4.0 projecten voor productieomgevingen.

Related Posts

Lees meer
Lees meer
Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de interessantste artikels over innovaties in de maakindustrie en updates over Flanders Make.