De fabriek voor de toekomst: productvariatie inbouwen in het productieproces

De fabriek voor de toekomst: productvariatie inbouwen in het productieproces

Massamaatwerk is al lang geen onbekende meer in de productie. Klanten willen steeds meer op maat gemaakte, slimme producten. Producenten moeten daarom productvariatie kunnen inbouwen in het productieproces, en dat zonder een significante prijsstijging voor de eindklant. Variabiliteit wordt zo een troef. Meer nog, het wordt de kaart voor de fabriek voor de toekomst, die ervoor zorgt dat productie in Vlaanderen blijft én zelfs terugkomt.

FLEXIBELE PRODUCTIESYSTEMEN

Concreet wil dat echter zeggen dat de relatief eenvoudige mechanische machines in een productieomgeving in de fabriek voor de toekomst evolueren naar complexe cyber-fysische systemen die met elkaar verbonden zijn in de cloud. Om tegemoet te komen aan de vraag naar gepersonaliseerde producten zijn er uiterst flexibele productiesystemen nodig. Digitale technologie speelt een cruciale rol door op het juiste moment in het productieproces de juiste informatie aan te bieden. Zo kan de afwerking van elk product afgestemd worden op de wensen van de klant, zoals opties die aan een wagen worden toegevoegd.

Maar welke invloed heeft dat op de mensen die toch nog steeds een centrale rol spelen in veel van die productie- en assemblagesystemen?

Vijf voordelen

Productiebedrijven die met dergelijke systemen aan de slag gaan, zijn beter in staat de toenemende complexiteit en diversiteit van hun productgamma te beheersen. Ook zullen deze systemen het volgende potentieel hebben:

  1. Het welzijn van de operatoren bevorderen
  2. Stress, ziekte en absenteïsme terugdringen
  3. De veiligheid en efficiëntie van het productieproces verbeteren – minder fouten en een kortere leercurve
  4. De kostprijs van activiteiten die geen waarde toevoegen reduceren
  5. De kosten voor het opleiden van nieuwe operatoren en de introductie van nieuwe producten verlagen

Meer weten?

Wil je graag meer weten over deze technologieën en de mogelijkheden voor je bedrijf? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Dirk Torfs, CEO

Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.